KAJAKKEN

Kajakken is een grote watersport in Nederland. Bij ons kajakverhuur hebben gebruiken we tourkajakken. In deze adviesgids zullen we het uitgebreid hebben over kajakken.

Wat is kajakken?

Kajakken is een watersport waarbij gebruikt word gemaakt van boot. Dit type boot noemt met een kajak en stamt zich van de kano. Bij het varen van een kajak gebruikt men een kajakpeddel, een kajakpeddel heeft beide zijde een blad. Bij het kajakken zit je laag in gesloten kajak men heeft de kajak peddel in de hand vast en door middel van de peddel in het water af te zetten waarbij kracht van de armspieren worden gebruikt om vooruit te varen of te peddelen. Tijdens het kajakken vaar je met je gezicht naar de vaarrichting waar je heen aan het kajakken bent.

Wat heb je nodig om te kajakken?

Om te kunnen kajakken heb je natuurlijk een kajak en peddel nodig. Er bestaan gesloten kajakken en open kajakken. Bij onze kajakverhuur gebruiken we alleen gesloten kajaks.
We hebben onderzoek gedaan wat je nodig hebt tijden het maken van tour bij het kajakken. We hebben een top 5 benodigheden voor kajakken samen gesteld. Bekijk hieronder ons onderzoek.

 • Kajak: je hebt natuurlijk een kajak nodig, als je met zijn tween gaat varen.
  Dan maak je gebruik van een twee persoonskajak, zo niet kan je gebruik maken van een persoonskajak.
 • Kajak peddel: een kajak peddel is anders als een kano peddel, een kajak peddel heeft beide zijde een blad.
 • Zwemvest: veiligheid gaat voorop, dus mocht je niet goed kunnen zwemmen draag altijd een zwemvest.
 • Routekaart:  je wilt tijdens het varen natuurlijk niet de weg kwijt raken, neem hiervoor altijd een routekaart mee.
 • Mobiel: een mobiel is op hedendaags al bijna niet te missen, vergeet hem ook niet mee te nemen tijdens het varen.
  Gebruik hiervoor wel een waterdichte hoesje of ton voor.

Bassisvaardigheden kajakken

De bassivaardigheden om te kunnen varen met een kajak is relatief makkelijk te leren. Hieronder vind je belangrijkste bassisvaardigheden om te kunnen varen met een kajak.

 1. In en uitstappen: Het is belangrijk om te zorgen dat kajak parrel licht aan een lage wal of steiger. We gebruiken tijdens het in en uitstappen de peddel burg techniek.Dit houdt in dat peddel deels op te kant neerlegt en de andere deel van de peddel dwars op achterste gedeelde van kuiprand. techniek. Door goed te hurken en je handen op de peddel te houden zorgt het gedeelte wat op kant steund voor stabiliteit. Met een hand hou je de peddel bij de kuiprand vast en de andere hand op de wal/steiger waar de peddel op steund. Stap zittend in, waarbij je benen altijd als eerst gaan in de kajak gaat.
 2. Kajak peddel vasthouden: Een kajak peddel heeft aan beide kanten een blad, het is bedoeling dat je handen ongeveer zo’n 40 cm uit elkaar hebt ten midden van de peddel.
  Om zeker te weten of je peddel vast hebt, kan je het middelste gedeelte van peddel op je hoofd leggen en dan peddel vasthouden waarbij beide een 90 graden hoekt heeft. Daarnaast heeft het peddel blad ook een voorzijde en achterzijde. De “bolle zijde” moet naar voren gericht zijn.
 3. Kajak varen: Aangezien de peddel aan beide kanten, is het belangrijk om elke keer af te wisselen van kant tijdens het peddelen. Dus men peddelt een slag links en  de volgende slag rechts en dit blijf je herhalen. De kajakpeddel is asymetrisch, hierdoor moet je peddel altijd tijdens varen altijd een klein beetje draaien bij elke peddel slag die men maakt. Dit doe je met je rechterhand en met linkder hand houd je hem losjes vast zodat de peddel kan draaien tijdens je peddelslagen.
 4. Remmen tijdens het kajakken: Dit gaat op dezelfde manier als kano varen. Steek de peddel in het water, met het blad haaks op de vaarrichting. Of, effectiever, peddel achteruit.
Routes voor kano varen

In Nieuwkoop zijn er verschillende routes voor kano’s vast gelegd. Hiervoor zijn speciale kajakroutes voor gemaakt. Wil je een keer route kajakken? Dan kan je bij onze kajak verhuur een eenpersoons kajak of tweepersoons kajak huren. Voor deze routes kunnen natuurlijk ook supboarden en canadese kano’s gebruikt voor worden. Bekijk alle routes van de Nieuwkoopse Plassen hier bij vaarroutes. Tijdens het kajak varen zijn er ook speciale aanleg plaatsen gemaakt om te kunnen recrieren.