Nieuwkoopse plassen

De Nieuwkoopse Plassen is op het eerste gezicht een mooi, typisch Hollands landschap. Maar er is veel meer.
Dit laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid, schuwe moerasvogels, de waterlelies, libellen.
Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter de geheimen van het moeras, van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Bij Nikano kun je dat ervaren met bijvoorbeeld kano, kayak, SUP board of electroboot zelf door die spannende slootjes te varen.

DE NIEUWKOOPSE PLASSEN

De Nieuwkoopse Plassen is het mooiste natuurgebied van Nederland. Het is ontstaan in de zestiende eeuw door vervening van de gebieden. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Naast de mooie natuur is het ook een groot recreatiegebied. Er zijn diverse plaatsen verbonden aan de plassen, zoals Nieuwkoop, Noorden, Woerdense Verlaat en de Meije. is een  Dus een groot natuur- en recreatiegebied om te ontdekken! 

In de zomer kan er heerlijk gevaren worden met bootjes. Er word ook heel gevist op de plassen op onder andere snoekbaars, snoek of karper. Op sommige plekken worden ook wel eens viswedstrijden gehouden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je een visvergunning hebt. In de winter als er ijs ligt wordt er geschaatst en ook aan ijszeilen gedaan. Het laatste genoemde is erg populair in Nieuwkoop. Deze worden namelijk in Nieuwkoop zelf gebouwd. Mensen komen van heinde en verre naar Nieuwkoop om de kunnen genieten van de Plassen van Nieuwkoop.

Bij de Zuideinderplas ten hoogte van Strand Zomer te Nieuwkoop op het Zuideinde loopt een fietspad genaamd het Meijepad. Dit fietspad gaat helemaal over de zuideinderplas richting watertoren Piet Potlood. Deze fietsroute gaat van Nieuwkoop naar het lintdorp de Meije. Temidden van deze route bevindt zich de mooiste brug van Nieuwkoop deze houten brug  wordt ook wel Kwakel genoemd. Deze brug is hoog waardoor het botenverkeer van het ene deel naar het andere deel van de plas kan.

Er wordt erg veel gevaren in het plassengebied. Op de plassen zijn vele slootjes en kleinere plassen te vinden die perfect zijn om met kano of sup board door heen te varen of te suppen.  Bij Zuideinde ligt hotel ZoetWater direct aan de Plassen. Vanuit Noorden kun je op beschutte plekken komen, deze zijn bereikbaar met kano’s, sup boarden en fluisterboten

In deze gids zullen we het hebben over de Nieuwkoopse Plassen. De volgende belangrijke kenmerken van de plassen hebben we hier onder omschreven:

  • Beschermd natuurgebied
  • Rietlanden
  • Veengebied
  • De Meije
  • Vogels en andere dieren
  • Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Beschermd Natuurgebied

Het natuurgebied ligt midden in het Groene Hart. Het Nieuwkoopse Plassen gebied is beschermd. Er zijn namelijk heel veel zeldzame vogels die hier broeden en ook zijn er vele bijzondere planten te vinden. Je mag dan ook niet op iedere plek komen of recreëren. Deze plekken zijn niet toegankelijk voor het publiek. Motorboten mogen namelijk ook niet overal varen, dus let goed op waar je gaat varen. De electroboot routes zijn alleen bestemd voor electroboten. Het plassen gebied maakt deel uit van Natura 2000.

Rietlanden

Het is prachtig om door de Rietlanden te varen. In voorjaar zijn de rietlanden nog kort en laag. Tijdens het varen kan je overal overheen kijken. Hoe meer wij naar de zomer gaan hoe meer de rietlanden veranderen met de dag. Er zijn diverse ondernemers die het rietland bij houden. Het riet wordt gebruikt voor  dakbedekking.

De Meije

Aan het linddorpje de Meije ligt een smal, klein slingerend veenriviertje. Deze route word ook wel de Meije route genoemd. Deze loopt vanaf Woerdense Verlaat naar Zwammerdam. Langs deze route zijn prachtige oude boerderijen te zien. Je kunt hier doorheen fietsen of de route met de kano of een supboard doen. Aan de Meije is ook een mooie wandelroute bij buitenplaats de Haeck. De wandelroute is alleen te bereiken met de auto, motor en fiets.

Vogels en andere dieren

Vogelliefhebers en natuurliefhebbers komen graag met hun verrekijkers om vogels te kunnen spotten. In het natuurgebied en broedgebied zijn talrijke vogelsoorten te vinden. Van kleine parkieten tot aan grote roofvogels zijn hier te vinden. De natuurbeheerders hebben diverse matjes geplaatst om te zorgen dat zwarte stern zich kan voorplanten. De zwarte stern is een van de vogelsoorten die telkens zeldzamer worden. Daarnaast zijn er ook lepelaars, meeuwen, roerdompen en purperreigers te spotten in de Nieuwkoopse Plasssen. Daarnaast zijn er grote bomen te vinden met daar in enkele broedkolonies van de Aalscholver. Dit is een echte viseter.
De vogelgebieden zijn doorgaans ook beschermd. Naast alle vogelsoorten zijn er ook heel veel andere dieren te spotten op de plassen zoals vossen, herten en de otters.

Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Mensen met een eigen bootje moeten een vaarvergunning hebben om te kunnen varen. In dit natuurgebied word er een maximale snelheid van 5 km per uur gehanteerd.
Motorboten mogen niet op alle plekken varen, hiervoor zijn regels. Wil je meer weten? Bekijk hier alles over varen in Nieuwkoop, zie hier alle vaarinfo.

Wil je een dag lekker op de Nieuwkoopse Plassen genieten? Huur een kano, sup board of fluisterboot bij Sloepverhuur Nikano.