Hoewel we natuurlijk het liefst elke dag in een kano of een fluisterboot zouden willen stappen, is het natuurlijk altijd slim om even naar de weersverwachting te kijken. Is er misschien kans op een klein regenbuitje of wordt het zo heet dat je de zonnebrand niet moet vergeten? In deze blog zetten we 5 handige tips om rekening mee te houden bij varen, op een rij die je handig kunt toepassen vóór je gaat varen!

1. Check de actuele weersverwachting

Het is natuurlijk slim om eerste de actuele weersverwachting te checken. Hiervoor zijn gelukkig tientallen applicaties beschikbaar op het web die zelfs per vierkante kilometer kunnen checken of er kans is op een bui. Op het gebied van weersverwachting is er tegenwoordig nog veel meer mogelijk: zo kun je bijvoorbeeld met een smart weerstation een melding krijgen op je smartphone als het weer geschikt genoeg is om te gaan varen!

2. Neem altijd zonnebrand mee aan boord

Negen van de tien keer dat je gaat varen zal de zon heerlijk schijnen. Hoewel de zon misschien niet zo heel ‘sterk’ hoeft te schijnen, is het toch slim om altijd zonnebrand aan boord te hebben. Je voelt op het water namelijk minder snel dat je aan het verbranden bent: dit komt omdat het op het water vaak koeler aanvoelt dan aan wal.

3. Vergeet je zonnebril niet voor een beter zicht bij het varen

De zonnebril mag ook niet ontbreken bij het besturen van een bijvoorbeeld fluisterboten. Je wilt natuurlijk goed zicht blijven houden en tijdig ingrijpen om andere boten te kunnen ontwijken. Bij zonnig weer kan het zicht aanzienlijk beperkt worden vanwege de weerspiegeling van de zon op het water. Niet alleen voor de kapitein is een zonnebril aan te raden: ook anderen aan boord kunnen beter een zonnebril opzetten bij zonneschijn.

4. Zorg voor voor voldoende water (in een koeltas)

Het is altijd slim om te zorgen voor voldoende water aan boord. Bij het maken van een prachtige vaarroute is het soms voor een langere tijd onmogelijk om even aan te leggen om water te scoren. Het is slimmer om je rugtas te vullen met wat flesjes water, zodat je dit altijd bij de hand hebt. Is het warm? Leg dan de avond van te voren wat flesjes water in de vriezer, zodat deze aan boord langzaam kunnen ontdooien en je altijd kunt genieten van heerlijk koud water.

5. Zorg voor een waterdichte box voor waardevolle spullen

Een telefoon, tablet of sleutels aan boord? Zorg er dan altijd voor dat je een waterdichte box of tas aan boord hebt. Het liefst eentje die ook nog eens blijft drijven als deze over boord valt. Het is slim om in ieder geval de volgende – vaak meegenomen – waardevolle spullen erin op te bergen als je gaat varen:

  • Sleutels
  • Pasjes
  • Telefoons/tablets
  • Brillen 

Je behaalt hiermee twee voordelen: de artikelen kunnen niet nat worden en zullen niet direct zinken als deze te water raken.